Oldal kiválasztása

Padel

A Padel eredetileg a mexikói Acapulco játéka. Enrique Corcuera találta fel 1969-ben a kertjében, ahol nem volt helye megfelelő méretű teniszpálya építésére. Enrique úgy döntött, hogy úgy oldja meg a problémát, hogy falakat épít a kis pálya körül, és a klasszikus teniszütőt fából készült strand ütőkre cseréli.

A padel, más néven padel tenisz , mexikói eredetű ütős sport , jellemzően párosban, teniszpályánál valamivel kisebb, zárt pályán játszák. A fő különbségek az, hogy a pályán falak vannak, és a falakról hasonló módon lehet kijátszani a labdákat, mint a squash játékban, valamint hogy tömör, zsinór nélküli ütőket használnak.

Régi fa fadel ütők

Padel Pálya

A pálya mérete 10 méter x 20 méter, amely nagyjából 25%-kal kisebb, mint egy teniszpálya. A pályát átlátszó üvegfalak és dróthálós kerítés veszi körül. A pálya két térfélre van osztva egy hálóval, két nyitott ajtóval van ellátva.

Padel pálya
Padel ütő labdákkal

PADEL ÜTŐ

A padelban használt ütő könnyű, tömör, húr nélküli, lyukacsos/perforált. Nehézségi fokozatok itt is vannak.

PADEL LABDA

Mérete megegyezik a teniszlabdáéval, csak puhább, könnyebb ütni, magasabb a sikerélmény rátája. A labdáknak sárga vagy fehér színűnek kell lenniük, és ezekben a légnyomás kisebb, mint a teniszlabdákban.

PONTOZÁS

A pontozás ugyanaz, mint a teniszben. Hat játszma szükséges egy szett megnyeréséhez, és a két szettet nyerő csapat nyeri a játékot. A labda visszapattanhat a falakról.

Szabályok

  • A padelt párosban játsszák, a tenisz pontozása és szabályai szerint
  • A labda túlsó térfélre juttatásához, a pályát körülvevő falak is használhatók – hasonlóan a squashoz
  • A labda egyszer pattanhat
  • A labdának pattannia kell, mielőtt eltalálja a pálya bármely részét
  • A labda egy pattanás után falba ütközhet (csak falnak, a rácsnak nem)
  • Az igazán hosszú labdameneteket és vicces pillanatokat a hálóval egy vonalban lévő kijáratok biztosítják, amit a játékosok arra használhatnak, hogy a pályáról kikerülő, de még érvényes labdát visszaadják
  • A kipattanás után a labda a pályán kívülre kerülhet, és a pályán kívülről eltalálható (igen, ehhez nagyon gyorsnak kell lenni!)
Padel pálya felülnézet
Padel pálya felülnézet
Padel játékos